Esztétikus, rögzített fogszabályozás:

Fogszabályozó viselése nem egyszerű feladat. Számos tényezőhöz kell – ebben a rövidnek nem mondható időszakban- alkalmazkodnunk. Ilyen például az, hogy mit eszünk. Oda kell rá figyelni mind az eszköz épsége érdekében, mind az esztétika miatt. Egy beragadt kukoricadarab nem biztos, hogy olyan lélegzetelállítóvá tenne minket, ugye? Emellett az ép fogaknak nem csak a szép mosoly miatt van nagy jelentősége, hiszen a rendezetlen fogsor számos fogászattal, evéssel és beszéddel kapcsolatos problémához vezethet. Ezért célszerű ezeket megelőzni. A fogszabályozás manapság nem csak gyermekkorban lehetséges, szerencsére már a felnőttek körében is egyre elterjedtebb ez az eszköz. Ráadásul a korszerű fogszabályozási technikáknak köszönhetően olyan esztétikus, sőt teljesen láthatatlan fogszabályozó készüléket is választhatunk, amelyről korábban csak álmodhattunk.

A felnőtt és a gyermek fogszabályozás is egyaránt jól alkalmazható kortól függetlenül, fém vagy porcelán tappancsokkal rögzített fogszabályozó-készülék segítségével. A sikeres fogszabályozás egyik fontos eleme a rendszeres fogmosás! A helyes technika alkalmazását a kezelőorvos vagy dentálhigiénikus szakember segítségével lehet elsajátítani rendelőinkben.

A fogszabályozóból létezik kivehető és rögzített készülék.

Rögzített készülékek:

A rögzített fogszabályozókat alapvetően két csoportra bonthatjuk: külső és belső rögzítésű fogszabályozókra. A külső rögzítésű több évtizede használt eszköz, a modern belső rögzítésűek pedig csak néhány éve jelentek meg. Ugyan a fogak belső felszínére helyezik fel, ezáltal láthatatlan marad, addig a hagyományos külső készülék kevésbé irritálja a nyelvet, könnyebben tisztán tartható és olcsóbb is.

Kivehető készülékek:

A kivehető készülékek hatékonysága a használat rendszerességétől függ. Ajánlott gyermekeknek és felnőttek egyaránt. Nagyon fontos betartani a viselési utasításokat. A készülék, foglenyomati minta alapján, személyre szabottan készül fogtechnikai laboratóriumban. Anyaga többféle lehet: műanyag-fém, vagy csak műanyag.