Fogászati problémák, melyeket a csontelhalás okoz

Hazánkban a csontritkulás (osteoporosis) és a csontelhalás az időskorú lakosság között népbetegségnek számít, közel 900.000 ember szenved csontritkulásban, melyből minden 5. beteg kap biszfoszfonát gyógyszerkezelést.

A szájsebészek egyre gyakrabban találkoznak olyan csontritkulásban szenvedő és biszfoszfonát gyógyszerkezelésben részesülő betegekkel, akik jó szájhigiene és rendszeres fogászati kezelés ellenére az állcsontokat (főleg állkapocs) érintő csontelhalással jelentkeznek. 60%-ban valamilyen szájsebészeti kezelést követően (pl. foghúzás), 40%-ban spontán jelentkezik a kórkép.

Miért alakul ki a csontelhalás?

12 évvel ezelőtt a Berni Egyetem kutatói két féle génszakaszt diagnosztizáltak, amelyek közvetlenül felelősek az állkapocs csont atípusos csontgyulladásért, illetve csontelhalásért. Azoknak, akiknek a szervezete hordozza ezeket a genotípusokat, sokszor fogínyvérzés utáni implantátumvesztéssel fordulnak fogorvoshoz. A genetikai hajlamokat kimutató teszt GentiDen néven ismert itthon.

DentiGen teszt a megoldás lehet

Amennyiben csontritkulásban szenvedsz és a tüneteid kezelésére biszfoszfonát tartamú gyógyszerkezelésben részesülsz és fogászati, szájsebészeti kezelésre készülsz, akkor fontos tisztában lennrf azzal, hogy az úgynevezett rizikó csoportba tartozol-e. A DentiGen teszt során kiderül, hogy fokozottan hajlamos vagy-e a biszfoszfonát okozta állcsontelhalásra.

Call Now Button
A weboldalon található árak nem minősülnek ajánlattételnek. Személyre szabott ajánlatot konzultációt követően tudunk adni.